Често задавани въпроси и техните отговори

Как работи лазерът PRIME LASE HR?

Дълготрайното отстраняване на окосмяването се постига за кратко време чрез селективно отстраняване на космите в анагенна фаза на растежа. Това означава, че с една процедура можем да унищожим само около 25% от космите. Затова е необходима серия от 6-10 процедури за постигане на пълно редуциране на окосмяването. Лазерният лъч бива привлечен от пигмента в косъма (меланин), след което се трансформира от светилна в топлина. Косъмът провежда топлината до луковицата, която се пръска под въздействието на силното нагряване.

Какво трябва да правя преди и след процедурата лазерна епилация?

Поне 21 дни (за предпочитане дори 28 дни) преди започване на процедурите, избягвайте използването на пинсети, кола маска, електролиза, домашен епилатор или други видове методи за обезкосмяване, които премахват космите от корена. Позволено, и дори препоръчително, е използването на самобръсначка преди процедурата.

За да се избегнат възможни странични ефекти, всички пациенти трябва да защитават кожата си от слънцето.

След лазерно обезкосмяване:

• Избягвате директната слънчева светлина. Тя вреди на третираната кожа.
• Не ходете на солариум.
• Не използвайте лосиони за тен.
• Следвайте инструкциите на Вашия дерматолог за грижа към кожата.

Възможно е да се появи леко зачервяване на мястото след процедурата. Ако чувствате дискомфорт, може да наложите хладен компрес. Ще помогне за намаляване на дискомфорта.

Има ли период на възстановяване след процедурата?

Не. Лазерната епилация обикновено няма никакъв период на възстановяване. Веднага след процедурата, третираната кожа ще бъде зачервена. Въпреки това повечето хора се връщат към ежедневните си дейности.

Кога ще видя резултатите след лазерна епилация?

Вероятно ще видите резултатите веднага след процедурата. Резултатите варират при различните пациенти. Цветът и дебелината на косъма, третираната зона и цветът на кожата влияят на резултатите. Можете да очаквате от 10% до 25% намаляване на окосмяването след първата процедура. За да се премахнат окончателно космите, повечето пациенти се нуждаят от 6 до 10 лазерни процедури. След приключване на процедурите повечето пациенти не виждат косми върху третираната кожа в продължение на няколко месеца или дори години. Ако космите порастат отново тенденцията е те да са значително по-малко, по-фини и по-светли.

Перманентно ли е обезкосмяването с PRIME LASE HR?

PRIME LASE HR елиминира постепенно активните фоликули (космите в анагенна фаза на растеж) чрез последователни сесии. В определени случаи има някои фактори, които биха могли да активират растежа на косми от фоликули, които са били неактивни до момента. Хормонални промени, например, могат да бъдат част от тези фактори. Няма вариант за перманентно обезкосмяване, поради факта, че кожата се възстановява и се появяват нови фоликули с времето.

Колко процедури са необходими?

Лазерното отстраняване на нежеланото окосмяване изисква няколко сесии, тъй като можем да премахнем само космите, които се намират в анагенна фаза на растеж. Броят на сеансите зависи от зоната, която се третира, дебелината и цвета на косъма, вида на кожата и специфичните нужди на всеки пациент. Най-често 6-10 процедури са необходими за пълен ефект. При някои хора, разбира се са необходим по-малко сесии, при други – повече. Затова направете предварителна консултация с наш специалист, на която той ще Ви запознае подробно с процедурата.

През какви интервали се правят процедурите лазерна епилация?

Интервалите, през които се правят процедурите лазерна епилация са между 30 и 90 дни, в зависимост от зоната на човешкото тяло. Това е така, защото активната (анагенната) фаза на растеж на косъма е с различна продължителност за различните зони:

• 30 -40 дни за зоните на лицето, шията и врата;
• 45 – 60 дни за зоните на торса, включително ръце, общи бикини при жените и слип при мъжете;
• 60 – 90 дни за зоните на краката.

Болезнена ли е лазерната епилация?

Процедурата е безболезнена за повечето пациенти, въпреки че някои клиенти чувстват дискомфорт, топлина или боцкане. Други пациенти чувстват по-скоро студенина от охлаждащия накрайник на устройството. Всеки пулс трае по-малко от секунда, предизвиквайки леко усещане за изтръпване. Модерната охлаждаща система, използвана по време на лазерните процедури, охлажда кожата Ви, за да се сведе до минимум дискомфорта.

Възможно ли е лазерно обезкосмяване върху татуировки?

Не. За съжаление не можем да направим лазерна епилация на зона с татуировка, защото е възможно не просто да увредим татуировката, но и да изгорим кожата.

Кои зони могат да се третират с лазерната епилация?

Пълното лазерно премахване на космите на човешкото тяло обхваща всички окосмени области на тялото, с изключение на горната част на главата.

Колко дълго продължава процедурата?

Продължителността на процедурата зависи от размера на обработваната зона. Горната устна може да отнеме до 5 минути, по 15 минути за подмишниците, а за краката между половин и 1 час.

Защо лазерната епилация не може да причини безплодие при жени?

Защото лазерният лъч на апарата PrimeLase HR е с дължина на вълната 810nm и не може да проникне дълбоко в тъканите. Проникването на светлината се ограничава само до кожата и не може да засегне нито един от вътрешните органи.

Защо лазерната епилация не може да предизвика рак на кожата?

Отговорът е във физиката. Радио вълните, микровълните, инфрачервените лампи, както и лазерите за епилация използват нейонизираща електромагнитна радиация. Енергията не е достатъчна, за да причини увреждане на ДНК, свързано с развитието на рак. Всички форми на радиация доставят енергия, която загрява таргетираната цел – количеството топлина зависи от интензитета и продължителността на импулса. Лазерите за епилация използва видима и невидима (инфрачервена) светлина, която се абсорбира от хромофора меланин – пигмента на косъма. Енергията се трансформира в топлина, която термично разрушава космения фоликул без да уврежда околните тъкани.

Безопасна ли е процедурата?

Процедурата е напълно безопасна. Лазерите в медицината се използват повече от 50 години. За това време няма случай на необратим страничен ефект след лазерна епилация.

Има ли странични ефекти?

Рисковете са минимални и повечето от тях са обратими. Най-честите реакции включват зачервяване, остатъчна еритема и перифоликулярен оток, които в повечето случаи отминават в рамките на ден или два.